Suomen Historiallinen Seura 150 vuotta: Juhlavuoden avaus Tieteen päivillä 9.1.2025

Suomen Historiallinen Seura juhlii 150-vuotista taivaltaan vuonna 2025. Juhlavuosi näkyy seuran toiminnassa monella tavalla. Alkuvuodesta julkaistaan Agricola – Historian, perinteen ja kulttuurien tutkimuksen verkkoportaali. Juhlavuoden kohokohtia ovat Historiantutkimuksen päivät Jyväskylässä lokakuussa ja iltajuhlat Helsingissä marraskuussa sekä Historiallisen Aikakauskirjan juhlanumero. Juhlavuoden kunniaksi seura saa myös uuden logon.

Seuran juhlavuoden avaus on Tieteen päivillä Helsingissä torstaina 9.1. Ohjelmassa on paneelikeskustelu ”Kriittinen ja rakentava voima: mitä historiantutkimus tarjoaa yhteiskunnalle?” Tilaisuus järjestetään klo 12.45–13.45 Tekla Hultin -salissa, Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33, 3. kerros). Paneelissa keskustellaan suomalaisen historiantutkimuksen nykytilasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Tarkempi ohjelma löytyy tapahtumasivulta.

Suomen Historiallinen Seura – Finska Historiska Samfundet perustettiin vuonna 1875. Seura syntyi itsenäiseksi historiantutkijoiden tieteelliseksi seuraksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteyteen vuonna 1864 perustetun Historiallisen Osakunnan tilalle. Niin Historiallisen Osakunnan kuin Suomen Historiallisen Seurankin puuhamiehenä toimi Yrjö Koskinen, ja hänet valittiin myös seuran ensimmäiseksi esimieheksi. Seuran ensimmäisiin sääntöihin kirjattiin tavoitteeksi ”valon levittäminen Suomen muinaisuuteen, harjoittamalla erityistutkimuksia Suomen historiassa, muinaistieteessä ja siihen kuuluvissa aputieteissä”.

Kautta historian seuran keskeistä toimintaa ovat olleet kokoukset ja tieteelliset esitelmät, seminaarit ja konferenssit, julkaisutoiminta, kansainvälinen yhteistyö, tutkimushankkeet ja tiedepoliittinen vaikuttaminen. Uusimpia toimintamuotoja ovat nuorten tutkijoiden jatkokoulutustapahtuma – ensimmäinen järjestettiin elokuussa 2024 – ja Agricolan julkaisujen kehittäminen. Nykyisissä säännöissä seuran tavoitteena on ”edistää historian tutkimusta ja tuntemusta”. Tavoite on jatkuvasti ajankohtainen, ja sen eteen työskennellään myös juhlavuonna.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *